Thursday, September 4, 2008

MEE KARI

Hari ni tak berbuka mee kari pun..cuma masa tengah menggoreng cempedak untuk buka puasa semalam, B.pit talipon nak resepi mee kari...maka nilah resepinya..tapi resepi ni dapat dari majalah..pandai2 lah adjust sukatan dia ye...

MEE KARI
Bahannya:
1 ekor ayam (rebus ambil air rebusan dan carik2 isinya)
1 kg santan
250g rempah kari daging
daun kari
sedikit garam dan pak aji (kalau nak)
100 g pati ayam
mee kuning
taugeh, sawi, daun bawang, bawang goreng, kerang, udang, telur rebus, tomato dan sukahati nak taruk apa pun boleh...fish ball ke..fish cake ke...
BAHAN KISAR
500g cili merah (buang biji)
300g bawang merah
100g bawang putih
50g halia
lengkuas
serai
buah keras
udang kering

CARA :
Tumis daun kari, bahan kisar, rempah kari hingga garing. Masukkan air rebusan dan santan. Tambahkan garam, pak aji (kalau nak), pati ayam dan bahan isinya eg. tauhu, sayur, kerang, udang, fish ball etc...Selamat mencuba..

________________________________________________

Semalam kami berbuka makan roti jala ngan kari ayam, cempedak goreng, nasi ngan ayam kung pao with sayur.

Masa nak buat roti jala tu, saya pun pun cari le acuan roti jala Maktok. Cari punya cari akhirnya jumpa juga..tiba-tiba saya tengok lain macam je bentuk acuan tu. Rupa2nya ada satu corong dah patah..dah le satu lubang acuan tu besar jadiknye...hai camane nih...tepung dah dibancuh...kena buat jugakle camana pun...last2 saya tutup je dengan jari lubang tu sambil menjala roti...

Ni le acuan roti jala Maktok yang dah patah tuh....Camne ni Maktok, kena beli baru le gamaknya..
Tapi jadik juga rotinya...tutup je dengan jari lubang tu...hah..janji dapat makan...tak cantik pun tak pe le...

Ni le juadah kami semalam...ada roti jala, cempedak goreng dan juga ayam masak gajus (B.Pit yang rekomen). Tapi sebab malas nak masak sayur pulak, saya masukkan je kacang panjang dalam masakan ayam tu jadik 2 in 1. Senang....karang dalam perut dia bercampur jugek kan..kan..kan..