Friday, December 12, 2008

RESEPI MAK MERTUAKU

Balik kampung haritu sempat jugak belajar masak dgn mak mertua saya. Saya nak letak dlm blog supaya tak lupa cara2nya.

Hati lembu masak kicap.
Hati dipotong2 dan digoreng. Masukkan bawang, bwg putih dan halia yang dihiris, dah garing masuk kicap dan air sikit. Masuk air asam, garam sikit dan lada hitam.



Sambal tumis terung pipit .
Goreng ikan bilis sekejap dan diangkat. Terung pipit diketuk2 gaul dengan garam dan digoreng. Masukkan lada dan bwg dah blend dan belacan sikit. Dah garing masukkan air asam, gula, garam, ikan bilis dah digoreng tadi dan bawang besar hiris.

Kerabu kacang botol.
Tumbuk lada merah, bawang, kelapa parut dan udang kering dan gaulkan dgn kacang botol, ulam raja, daun selom, bunga kantan (semuanya dihiris2 nipis). Perah limau nipis sikit.
Kesiannya saya.... tak gheti masak gitew...