Tuesday, October 21, 2008

NASI BERIANI JOHOR

1 kg beras basmathi
400g minyak sapi
120g bwg merah
100g halia
100g bwg putih
260g bwg besar (dimayang)
4 kuntum pelaga/cengkih/bunga lawang/ kayu manis (bahan tumis)
100ml air
garam
air mawar
1/2 tin susu cair

Panaskan minyak sapi. Tumiskan bhn2 tumis, bwg besar (dimayang), bwg2 lain dan halia. Masukkan daun pandan, air dan garam. Bila mendidih, masukkan beras, susu cair dan air mawar. Dah masak, taburkan pewarna nasi beriani yang kaler oren tu sikit2 dan gaul sikit2. Tabur gajus, daun sup, daun bwg dan bawang goreng.

Selalunya maktok guna minyak dari kuah beriani daging. Bila dah masak kuah beriani daging, kaut minyak yang terapung kat atas dia tu untuk dibuat menumis nasi. Tapi kalau tak buat kuahnya pakai minyak sapi ajer untuk menumis.

Ada juga resepi beriani gam yang B.Chah selalu buat tu tapi agak susah nak buat sbb tak de gadget dia. Cara nak buat tu senang aje tapi nak kena pinjam B.Chah gadget2nya baru boleh buat.